Casa al mare | Elding Oscarson

Mölle by the Sea : Elding Oscarson

Mölle is an extreme location with regards to topography and landscape, as well as history and aura. Around the turn of the century 1900, Northern Europeans were migrating to “Sinful Mölle” – where men and women were allowed to enjoy each other’s company at the same beach – leaving a trace of excentric and experimental architecture from the first half of the 20th Century. However, from that point in time and onwards, experimentation has been overpowered by conservation. Our shared ambition with our client has been to recover Mölle’s dormant architectural tradition, extrapolating it into the 21st Century, while providing a house for generations to come suited an open minded family, presently with one child.

Architects: Elding Oscarson | Project team: Jonas Elding, Johan Oscarson, Yuko Maki, Gustaf Karlsson

Text © Elding Oscarson | Photography © Åke E:son Lindman

 

00_elding-oscarson-molle

 

 

 

01_elding-oscarson-molle

02_elding-oscarson-molle

04_elding-oscarson-molle

 

03_elding-oscarson-molle

The building expresses both contrast and tenderness in relation to site and context. Its volume has been kept low, without any plinth or pitched roof. Facing Öresund, the terraced site has an ocean view, but the building questions the convention to turn all rooms towards that same view – the site has many qualities all around, with stone and brick walls, vegetation, and an old ice cellar semi-submerged into a hill. The building’s shape divides the site into different exterior spaces and provides a softly divided sequence to the interior. Not immediately perceptible, the graphic form of the plan results in a building volume that rather reads as a fragmentized whole – from some angles striking, from other angles neat.

07-elding-oscarson-molle

06-elding-oscarson-molle

 

 

05-elding-oscarson-molle

 

08-elding-oscarson-molle

On the ground floor, a pilotis space wrapped in low iron glass, with sliding doors and undivided panes of up to almost 7 meters wide, the garden and its stone walls frame the interior space. The upper volume is resting on a slender steel structure in an abrupt collision between glass and saw finish douglas planks in jumbo format – a façade which is the first of its kind, just like Mölle’s most famous house “Villa Italienborg’s” chess-board ethernite shingles façade was, back in the days.

09-elding-oscarson-molle

 

 

11-elding-oscarson-molle

 

 

12-elding-oscarson-molle

Leave a Comment